Här hittar du information om sådant som kan vara bra att veta inför ditt besök hos oss.

Eftersom djursjukvård inte är skattefinansierad så måste vi ta betalt av alla djurägare för våra tjänster. Vi försöker att hålla så låga priser som vi kan men vi vill inte tumma på kvalitén på vårt arbete.  Be oss gärna om en prisuppgift. Tänk på att en prisuppgift bara är en uppskattning och om ditt djurs sjukdom visar sig vara mer omfattande kan det bli ytterligare kostnader.

Från och med 1 januari 2018 är vi är en kontantfri klinik. Detta innebär att vi inte längre tar emot kontant betalning. Fördelen med detta är framför allt att vi minskar risken för att våra medarbetare utsätts för brott samt att vi sparar på miljön.Det går utmärkt att betala med kort (vi tar de flesta kort, dock inte American express).Vi hoppas att detta inte medför alltför stora problem för Er.

Om ditt djur är försäkrat kan vi mot en mindre kostnad hjälpa dig med direktreglering under försäkringsbolagens öppettider (kontorstid vardagar). Det innebär att vi kontaktar försäkringsbolaget och hör hur stor del av kostnaderna de ska stå för. Sedan betalar du bara självrisken och försäkringsbolaget betalar resterande belopp direkt till oss.

Det kan ta någon/några timme/ar att få svar från försäkringsbolaget.

Djursjukvård kan kosta mycket pengar så det är alltid bra att ha sitt djur försäkrat. Under fliken länkar hittar du flera försäkringsbolag som kan hjälpa dig att försäkra ditt djur.

De kostnader som ej täcks av försäkringen är t ex: tandvård, kastration (kan täckas om det görs av medicinska skäl), vaccination och foder. Mer information om vad som täcks av försäkringen hittar du i dina försäkringsvillkor.

Om du har bokat tid för operation ska ditt djur fastas 9 timmar före ingreppet. Djuret ska dock hela tiden ha tillgång till friskt vatten!

Om du vet med dig att ditt djur ändå kan ha kommit åt någon mat, meddela oss detta när ni kommer!

Det kan vara bra att bada 2 dagar före ingreppet. Man ska inte bada dem precis dagen innan.

Se till att din hund är rastad innan den lämnas in för operation. Ingen kraftig motion, men att den har fått kissa och bajsa ordentligt.

Om du har ytterligare frågor om hur ditt djur ska förberedas inför en operation, vänligen kontakta oss!

Innan du kommer till oss för en hudutredning, finns det lite saker som du kan fundera över själv hemma, för att underlätta utredningen av din hund eller katts hudbesvär. Nedan finns ett formulär som du kan skriva ut och fylla i, och som du sedan tar med dig till besöket hos oss.

Formulär inför hudutredning

Vi har ett modernt videoendoskop med vilket vi kan utföra undersökningar i magtarmkanalen, så kallad gastro- och coloskopi, och även i luftvägarna, så skallad bronkoskopi. Ett endoskop är en böjbar och rörlig slang med en filmkamera i. Genom att föra ner endoskopet i mage/tarm eller i luftvägarna kan man se hur det se ut och även ta prover med hjälp av biopsier för att ställa diagnoser. Man kan dessutom även gå in och titta i näshålan och även i vissa fall i urinvägarna. Djuret är sövt under dessa undersökningar.

Endoskopet kan även användas för att plocka upp oönskade föremål ur magsäcken som hunden eller katten satt i sig.

Nedan finns information om hur djurets ska förberedas inför undersökningar av mage och tarmkanal. Klicka på länkarna för att ladda hem dom som PDF.

Förberedelse för gastro- rektoskopi HUND

Förberedelse för gastro- rektoskopi KATT 

Vi erbjuder Drop-in för vaccination av hund och katt.

Drop-in gäller vaccination mot parvo, valpsjuka, smittsam leversjukdom, kennelhosta samt kattpest och kattsnuva. (Det gäller alltså inte vaccination mot rabies, herpes, leishmania, leptospiros, borrelia, kaninpest/kaningulsot, då krävs tidsbokning). Som vanligt på Drop-in kan det bli lite väntetid om arbetsbelastningen är hög, men vi hjälper Er alltid så fort vi kan!

Om din hund eller katt ska ha sin 12-veckors vaccination (andra vaccination) så rekommenderar vi att ni bokar en tid, då det i priset för denna spruta ingår en liten veterinärundersökning. Detta finns det inte möjlighet till att få på Drop-in.

Tider för Drop-in vaccination är:

Mån-Tor 09.00-11.30 och 13.30-15.45. 

Önskar ni komma utöver drop-in tiderna så rekommenderar vi att ni ringer oss och bokar en tid. 

Läs mer om vaccinationsrutiner och vad man vaccinerar mot här.

Välkommen förbi nästa gång det är dags för vaccination av din hund, katt eller kanin!

Även om vi har bokade tider kan det ibland dessvärre förekomma förseningar vilket innebär att du som djurägare ändå får vänta en stund.

Anledningen till detta kan bland annat vara att det kommer in ett akut sjukt djur som inte kan vänta. Att beräkna hur lång tid varje besök tar är ofta väldigt svårt, det finns olika anledningar till att besök drar ut på tiden, som till exempel att patienten hade mer omfattande problem än det som uppgavs vid bokningen eller att en patient behövt lugnande medel för att kunna undersökas.

Eftersom vi har en röntgenapparat kan det även förekomma väntetid om det är flera patienter som behöver röntgas samtidigt som ditt djur.

Vi är medvetna om att många tagit ledigt från jobbet, eller har annat inplanerat efter besöket hos oss och vi gör vårt absolut bästa för att ge dig och ditt djur en så bra service som möjligt!

Bokade besök måste vid förhinder avbokas senast 4 timmar innan avsatt tid, annars debiteras du en besöksavgift. Det finns möjlighet att tala in ett meddelande på vår telefonsvarare när vi har stängt, ange ditt namn och djur och vilken tid det gäller. (Observera att telefonsvararen endast är avsedd för återbud.)

Vi har ett högt tryck på våra poliklinik och operationstider, så avboka gärna i så god tid som möjligt om du fått förhinder, så att något annat djur som behöver vår hjälp har möjligheten att få den tiden istället.

Tel:  08-570 333 75 eller 08-570 333 83

Om det finns misstanke att ditt djur kan ha någonting som smittar, t.ex. kräkningar, diarre, hosta eller klåda, ber vi dig att lämna djuret i bilen, för att inte smitta andra, medan du anmäler dig i receptionen.

 

Är din hund eller katt inbokad för en ultraljudsundersökning hos oss, vill vi gärna att den är fastad i minst 6 timmar, samt att den inte kissat de senaste fyra timmarna. Detta underlättar för undersökningen.

Genom att urinblåsan är fylld kan man tydligare se tex livmodern (hondjur), och det är lättare att ta ett sterilt urinprov, om detta skulle behövas. Är magsäcken full av mat kan detta skymma andra organ i buken, vilket gör undersökningen svårare.

Om djuret ska genomgå en ultraljudsundersökning som kräver andra förberedelser, meddelas du detta när du bokar tiden.

Om din hund eller katt har symptom från urinvägarna är det bra om du tar med dig ett urinprov till besöket. Använd en maskindiskad och/eller kokad burk att förvara urinen i. Provet ska vara taget samma dag och så nytt som möjligt. Ju färskare desto bättre! Förvara urinprovet i kylskåp tills det att du kommer till oss på kliniken. (Om något ytterligare föreligger kring just ditt djurs urinprov, meddelas du detta när du bokar tiden.)

Urinprov hund

För att samla upp ett urinprov från sin hund är det lättast att sätta under burken när hunden sätter sig/ställer sig och kissar. Att använda en "soppslev" för att samla upp urinen kan underlätta om man har en väldigt liten hund. 

Urinprov katt

För att få ihop ett urinprov från en katt måste man byta ut sanden i lådan till något som inte suger upp urinen. Exempel på detta är en plastkasse eller små plastkulor (Catcor/SmartCat - finns att köpa hos oss på kliniken). Lådan måste vara noga diskad innan man lägger i det nya underlaget!

Många hundar och katter kommer till oss med jämna mellanrum för kloklippning. Vi hjälper dig gärna, och visar hur du lättast klipper klorna på din hund eller katt. Självklart är även de mindre sällskapsdjuren välkomna! 

I vissa väldigt sällsynta fall om hunden är mycket rädd eller stressad kan man behöva ge lugnande men vi brukar undvika det så långt det är möjligt, utan att för den delen skapa allt för mycket onödig stress för djuret.

Vi kan erbjuda drop-in för kloklippning i mån av tid (gäller ej hundar som behöver fler sköterskor än en för att kunna klippas), men för att slippa väntetider så rekommenderar vi att ni ringer och bokar en tid. 

Om du vet att din hund brukar vara besvärlig att klippa (då det krävs fler än en sköterska), meddela oss detta vid bokningen! 

Priser: 
- Kloklippning, en sköterska: 160:-
- Kloklippning, flera sköterskor: 300:-

Hos oss är var 6:e kloklippning gratis!

Att ta farväl av sitt djur är ett av de svåraste beslut man kan behöva ta. Vi som jobbar på Värmdö Djurklinik har själva djur och förstår hur det känns. Ibland är det dock nödvändigt att låta sitt djur somna in. Det är vårt ansvar som djurägare men även en förmån att kunna hjälpa våra djur att slippa lida i onödan. När Ditt djur inte längre har livskvalité är det dags att fatta det beslutet. Om du inte vet hur dåligt Ditt djur mår eller är tveksam till hur bra livskvalité det har är du välkommen till oss för en undersökning.

När Du har bestämt Dig för att det är dags ringer du oss och bokar en tid. När Du kommer med Ditt djur gör vi allt för att det ska gå så smidigt och lugnt till som möjligt för att Ditt djur ska få ett värdigt slut.

Vad händer efteråt?

Det är då bra om du har funderat på vad som ska hända med Ditt djur sedan. Det finns tre alternativ.
- Det första är att vi tar hand om Ditt djur och ser till att det blir kremerat utan att du får tillbaka askan. Ditt djur kremeras då tillsammans med andra djur.
- Det andra är att Ditt djur blir kremerat separat och Du får då tillbaka askan i en liten urna. Det brukar ta 2-3 veckor att få tillbaka askan. Vi ringer och talar om när urnan kommit tillbaka till oss.
- Det tredje är att Du själv tar med Dig Ditt djur hem och begraver det. Kom ihåg att kontrollera med kommunen att det är tillåtet att gravsätta djuret där du har tänkt dig.

Om du har några speciella önskemål kring Ditt djurs sista stund, meddela oss gärna redan vid bokningen. Eller om ni behöver ett livintyg (se nedan).

Hur går det till?
Du får sitta in på ett rum och djuret kan få en lugnande spruta. Djuret blir lite trött och får sedan den sista sprutan i form av en överdos av narkosmedel som man antingen ger i en infartskanyl som sätts på ett fram- eller bakben eller direkt i buken om det är ett mindre djur eller en katt. Katter brukar inte få lugnande eftersom de ofta mår illa av det.

Djuret somnar då in djupt och till slut slutar hjärtat att slå. En veterinär kommer att lyssna för att fastställa detta. Det kan förekomma reflexmässiga ryckningar i musklerna efteråt och ibland kan urinblåsan och tarmen tömmas när musklerna slappnar av men det är inget som djuret kan uppfatta eller lider av. 

Sedan kan Du sitta kvar så länge som Du vill med Ditt djur. Om Du inte vill vara med under någon eller alla delar av processen så går det också bra.

Avlivning i hemmet
I mån av tid finns det möjlighet att få hjälp med att låta din hund eller katt somna in i hemmet. Om detta önskas, kontakta kliniken.

Krematoriet
VI har med omsorg valt ett seriöst djurkrematorium. Du kan läsa mer på deras hemsida: www.smadjurskremering.se

Livintyg
Ett livintyg är ett intyg som krävs av försäkringsbolaget om Ditt djur är livförsäkrat och har ett livvärde registrerat. Detta står på djurets senaste försäkringsbesked. Innan djuret somnar in kan det krävas en undersökning av djuret så tala om för oss redan vid bokningen om Du behöver ett livintyg.